APEL CĂTRE ROMÂNI: SĂ FACEM DIN ACEST AN – „ANUL CĂRŢII PENTRU SATE” !

In cursul anului 2004 , un grup cetatenesc a luat initiativa de a fonda ASOCIATIA „ BIBLIOTECI PENTRU SATE ” cu sprijinul deosebit de semnificativ acordat de mai multi scriitori si oameni de afaceri din Bucuresti. Este prima oara cand, in Romania, cineva se intereseaza, in mod organizat, de completarea fondului de carte din bibliotecile rurale, aflate intr-o situatie dezastruoasa.

Raspunsul s-a produs cu o uimitoare repeziciune ,fiind o dovada ca nu am gresit atunci cand am luat aceasta hotarare .In foarte putin timp, s-au primit numeroase scrisori, toate impresionante, care ar merita citite si care ne arata o realitate ce depaseste cu mult cele mai pesimiste banuieli .Majoritatea contin solicitari de carte scolara, clasici, „carti de scoala”, inclusiv pentru clase gimnaziale sau, pur si simplu, „carti de citit”. Noi am daruit ,in acesti ani , cantitati mari de reviste si publicatii dar cererea ramane in continuare imensa , donatorii sunt inca putin iar capacitatea de a primi , depozita si transporta este depasita .

De aceea ne-am gandit ca,alaturi de ceea ce facem zilnic ,prin efort particular si prin voluntariat , sa indemnam pe toti cei ce au bunavointa si o carte pe care o pot darui ,sa nu ezite sa o faca. Daca exista posibilitatea de a ajuta cu o donatie de carte directa catre Bibliotecile de tara, nu ezitati sa o faceti . Daca aveti acasa sau la rude carti pe care nu le mai folositi ori intalniti cunostinte care doresc sa ajute prin donatii de carte aceste biblioteci aflate in necaz, nu ezitati! Si nu uitati ca nu departe de orasul unde locuiti sau in locurile unde calatoriti cu treburi sau pentru odihna,sunt biblioteci de scoala si de comuna care se afla in suferinta si asteapta sa inlocuiti ,cu fapta voastra buna,ceea ce Stapanirea de la noi nu poate , nu stie sau nu vrea sa faca pentru cei ce traiesc aici si inca viseaza in limba romana . Daruiti ,cu mainile Dumneavoastra , o carte pentru cei ce si-o doresc.

Ganditi-va ca undeva, in aceasta tara, un copil are nevoie de lumina cartii, pe care nu o are.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

15 răspunsuri to “APEL CĂTRE ROMÂNI: SĂ FACEM DIN ACEST AN – „ANUL CĂRŢII PENTRU SATE” !”

RSS Feed for „LUMINA CĂRŢII” Comments RSS Feed

Va admir pentru ceea ce faceti, mai ales avand in vedere faptul ca si eu conduc o scoala din mediul rural care detine o mini-biblioteca de 300 de carti si care are mare nevoie de ajutor.
Va rog daca se poate o adresa de contact!
Multumesc

Sunteti minunati! Doar o adresa de email lipseste pe aceasta pagina (sau nu o gasesc eu datorita orei inaintate) pentru a va putea oferi si eu cateva sute de volume. Propun sa initiati o rubrica separata, in care cei care vor sa ofere carti sa posteze titlurile si descrierea. Sunt, printre altele, un mic editor de carte si de-a lungul timpului, mi-au ramas o sumedenie de exemplare din carti de nu foarte larg interes (specializate). Cred ca cel mai bine ar fi ca bibliotecile sa aleaga daca sunt interesate. In plus de asta, intentionez de mai multa vreme sa deschid o biblioteca privata in satul in care locuiesc in buna parte a timpului si as dori un dialog cu dvs. pe aceasta tema. Asadar, o adresa de email, rogu-va insistent. Asteapta 50 de titluri, 500 de carti. Cu pretuire si multumiri, Tavi

Buna ziua,
As vrea sa donez aproximativ 500 de cărți, majoritatea beletristica. Va rog sa ma Contactați la 0770150826 pentru a stabili cum putem proceda.
Multumesc,
Emilian Dinica

Fam DUMITRAN, Bucuresti, doreste sa doneze cca 200 volume, majoritatea beletristica. Asteptam detalii referitoare la procedura de realizare a donatiei.
ndumitran@yahoo.com

Sunt scriitorul Nini Afodorci și vă contactez cu privire la 2aspecte: să vă susțin în demersul dvs legat de donații de cărți, dar și legat de un dușman comun Lazăr Marcel, cel care m-a înșelat în ziua când am cumpărat un ap cu pod fără acte legale. Ptr discuții și acțiuni efective mă puteți contacta la 072215151.
Afodorci, oraș Popesti Leordeni,alias Palermo

Sunt scriitorul Nini Afodorci și vă contactez cu privire la 2aspecte: să vă susțin în demersul dvs legat de donații de cărți, dar și legat de un dușman comun Lazăr Marcel, cel care m-a înșelat în ziua când am cumpărat un ap cu pod fără acte legale. Ptr discuții și acțiuni efective mă puteți contacta la 072215151.
Afodorci, oraș Popesti Leordeni,alias Palermo

Mai sunt de actualitate site-ul si informatiile postate aici (anul 2014)? Din pacate am citit pe internet ca multe biblioteci din localitati rurale se inchid, chiar daca au carti in patrimoniu.

Sunt bibliotecara la Scoala Balcani,jud. Bacau,va rog sa ma ajutati cu un numar de volume pentru copii nostrii.Mul;tumesc din suflet.

In primul rand un mare BRAVO celor care au ajutat si continua sa ajute copii care fara aceasta initiativa nu ar avea acces la o biblioteca in adevaratul sens al cuvdntului.
Suntem si noi o scoala din judetul Bacau, din mediul rural, un sat mic, unde copii ar fi recunoscatori pentru orice carte.

Buna ziua!

Doresc sa donez peste 800 de carti in limbile romana,engleza si franceza:,bpt,dragoste,politiste,literatura univesala,aventuri,razboi,science-fiction.

Mai e valabila posibilitatea de a dona carti? Am aproximativ 800 de titluri pe care doresc sa le donez. Majoritatea beletristica. Locuiesc in Bucuresti. Va rog contactati-ma la numarul 0724977883 pentru a putea stabili unde pot sa le aduc.

Mai este valabila posibilitatea de a dona carti? Am aproximativ 300 de titluri pe care doresc sa le donez, beletristica in mare parte. Locuiesc in comuna Dascalu, Ilfov. Va rog contactati-ma la numarul 0723278994 pentru a putea stabili detalii.

Buna seara! Cum pot sa va contactez? Am in jur de 30 de cărți pentru copii pana in clasa aVa.
Seara frumoasa!

Buna seara,
Mai primiti donatii de carti? Postarile sunt foarte vechi….

Detin peste 100 de carti pe care as dori sa le donez dar nu stiu cu cine sa iau legatura.


Where's The Comment Form?

 • CONTACT

  ASOCIATIA " BIBLIOTECI PENTRU SATE " Fondat 2004 * nr . 27 / 2003 RAF * str . Ciprian Porumbescu nr. 10 , sector 1 , Bucureşti - cod 010652 , tel . /fax : 021 / 317.01.14 ==================== CONTACT E-MAIL : bibliotecipentrusate@gmail.com ====================
 • CÂTEVA IMAGINI

  _____________________ Biblioteca comunala Busesti-Mahedinti _____________________ Biblioteca scolii Glanbocu - Arges _____________________ Biblioteca scolii Serbesti - Iasi _____________________ Biblioteca scolii Gaujani - Giurgiu _____________________ Biblioteca scolara Vanatori - Galati _____________________ Biblioteca scolara Giurgiu - Valea Dragului _____________________ Grupul Scolar Agricol Holboca - Iasi _____________________ Liceul teoretic Band - Mures _____________________ Biblioteca scolara Barati Luncani - Bacau _____________________ Biblioteca scolara Latesti - Vaslui _____________________ Biblioteca scolii Luncani Margineni - Bacau _____________________ Biblioteca Slobozia - Bacau ______________________
 • CE ESTE ASOCIAŢIA „BIBLIOTECI PENTRU SATE“ (ABS)?

  In cursul anului 2004, s-a constituit, la Bucureşti, Asociaţia „Biblioteci pentru sate", rod al iniţiativei unui grup de intelectuali sprijinit, în mod solidar şi necondiţionat, de fondatoarea unui mare grup de presă românesc de la acea vreme.Prin statut , organizatia isi propunea urmatoarele : " Art. 5 Asociaţia are ca scop promovarea culturii în mediile rurale prin procurarea de cărţi pentru bibliotecile rurale, inclusiv mânăstireşti, având drept obiectiv dezvoltarea şi îmbogăţirea culturală şi spirituală a maselor. Art. 6 În realizarea acestor obiective, asociaţia îşi propune să creeze un patrimoniu care să permită achiziţionarea de cărţi pentru dezvoltarea mediului rural şi implicit a bibliotecilor din comune şi sate, să stimuleze donaţiile persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice, să identifice necesităţile bibliotecilor din mediul rural inclusiv a celor din mânăstiri şi să încerce să le satisfacă în măsura posibilităţilor. Participarea la aceste actiuni era ,si este , eminamente cetateneasca ,incercandu-se crearea unui model de actiune care sa aiba drept criteriu capital actiunea concreta intemeiata pe voluntariat . Art. 7 Poate deveni membru al Asociaţiei orice persoană fizică sau juridică care doreşte să adere la obiectivul propus de Asociaţie şi să militeze pentru îndeplinirea lui. Activitatea membrilor Asociaţiei se desfăşoară pe bază de voluntariat. Izvorîtă din constatarea dezastrului ce domneşte în bibliotecile din mediul rural (şcolare, comunale, săteşti, parohiale, etc.), iniţiativa Asociaţiei a întâlnit, după foarte puţină vreme, o realitate mult mai dramatică decît se estimase iniţial. Ideea constituirii acestei organizatii a pornit,de fapt,de la scrisoarea primita de initiatorul acesteia din partea bibliotecarei unei scoli dintr-o comuna din Jud.Vrancea care marturisea ca bugetul de achizitie pentru carti in cuprinsul unui an intreg nu se ridica,in anul 2003,decat la suma de 450.000 de lei vechi,adica o suma rusinos de mica.In scurt timp,verificarea acestei informatii a aratat nu numai ca fondurile destinate achizitiilor sunt scandalos de scazute ci si ca interesul administratiei publice,atat locale cat mai ales centrale,pentru aceasta puternica sursa de iradiere culturala si de conservare a formelor de civilizatie traditionale este uluitor de scazut,frizand iresponsabilitatea.S-a adaugat la aceasta realitate si modificarea tacita a Legii Bibliotecilor(care prevedea anterior scaderea proportionala de la impozitela datorate catre stat a editurilor care fac donatii catre biblioteci publice)prin Codul Fiscal care a inclus in categoria"subventiilor"orice donatie catre biblioteci si le-a abrogat.Astfel,a rezultat ca sursele unice de completare a "fondului de carte"pot fi bugetele locale(de obicei foarte reduse si administrate rau)si "participarea cetateneasca prin donatie". ABS a staruit in aceasta directie in felul care i-a fost la indemana si fara nici un sprijin nici din partea stapanirii si nici in materie de mediatizare intr-o tara a carei agenda reala este complet diferita de asa-zisa"agenda"creata de presa si de administratie. Printr-un complex fericit de împrejurări - deoarece a beneficiat nu numai de sprijinul financiar ci şi de forţa mediatică a publicaţiilor editate de Trustul de presă condus ,in perioada initiala ,de scriitoarea Mariana Braescu - Asociaţia „Biblioteci pentru sate" a înzestrat, totusi,dupa numai cîteva luni de la infiintare, peste 80 de biblioteci din mediul rural,atat scolare cat si comunale si bisericesti(manastiri si parohii) cu peste 15.000 de volume şi 100.000 de publicaţii.In aceiasi perioada,ABS a fondat deja două biblioteci şcolare (în jud. Prahova şi Mureş) si a insistat in privinta intensificarii donatiilor de carte facute de catre persoane particulare,care constituie singura categorie de donatori inregistrata pana acum. In anul urmator, ABS a extins si diversificat actiunea sa de donatie de carte si de publicatii astfel incat ,la sfarsitul anului 2005, numarul de carti si de publicatii donate s-a dublat. S-au adăugat, ca necesităţi urgente, şi bibliotecile, extrem de firave, ale mânăstirilor nou-înfiinţate, unde nevoia de carte exprimă nu numai trebuinţele vieţuitorilor ci şi dorinţa acestora de a deveni centre de iradiere culturală şi morală în colectivităţile ce le sînt apropiate.In aceiasi situatie se aflau si multe din bibliotecile parohiale . Mai multe mânăstiri, precum „Cota 1000" - Moroeni, Mânăstirea „Sfîntul Ştefan cel Mare" - Vaslui, „Sfantul Pahomie cel Mare" - Hangu, jud. Neamţ, Strîmba - Sălaj au primit importante donaţii de cărţi bisericeşti şi de istorie şi cultură naţională. Peste 450 de mânăstiri au primit în anii 2004 si 2005, periodic, din partea Dnei Mariana Braescu publicaţii cu caracter practic, foarte apreciate de cei care „ora et labora", se roagă dar şi trudesc,aceasta fiind o continuare a donatiilor facute periodic,la marile sarbatori crestine de peste an,inca din anul 2001. Asociaţia îşi propune acum să participe la fondarea mai multor biblioteci mânăstireşti, în aşezăminte constituite recent, cum ar fi Manăstirea Plăviceni - Teleorman şi Mânăstirea Cristorel - Cluj. Pana in acest moment,ASOCIATIA"BIBLIOTECI PENTRU SATE " a donat,de la infiintare si pana la zi, peste 45.000 de volume si aproape 300.000 de publicatii catre circa 250 de biblioteci scolare,comunale si parohiale si catre 480 de asezaminte manastiresti.ABS a fondat cateva noi biblioteci satesti si a reconstituit,printr-o donatie de 2.000 de volume si un computer,fondul de lucru al Bibliotecii comunale din Draganesti de Vlasca,jud.Teleorman,singura biblioteca distrusa complet de inundatiile din primavara anului 2006. Donatorii au fost in numar de cateva sute ,principalele donatii de carte provenind de la oameni obisnuiti dar si de la scriitori si carturari.Astfel,scriitorul Bucur Chiriac-si sotia,Marieta Chiriac-au donat o parte insemnata din biblioteca personala la fel ca si familia scriitorului Dumitru Manoileanu si fam.Ion Cumpanasu,fost ministru al Cultelor.In mai multe cazuri,donatiile s-au facut DIRECT,de catre persoane care,stimulate de aceasta initiativa,au daruit din cartile lor catre biblioteci aflate in regiunea sau judetul de domiciliu sau de bastina. O contributie decisiva au avut ,prin donatiile facute ,dl.Artur Silvestri-cu peste 7.000 de volume donate Asociatiei ,si Dna Mariana Braescu,donatoare de carti,diferite sume de bani si integral numarul de publicatii (peste 300.000 exemplare),constituite in reviste pentru copii si de folos practic si gospodaresc.
 • Categorii

 • ARHIVA

 • Cele mai noi articole

 • Temele cele mai căutate

 • Referinţe căutate

  • Niciunul
 • Articole preferate

 • Meta

 • septembrie 2021
  L M M J V S D
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat: